Ελληνικό Δίκτυο Ju Jitsu

- Εισαγωγή στο Ju Jitsu -

1. Τι είναι το Ju Jitsu και ποια η World Ju Jitsu Federation


Jiu Jitsu είναι μια Ιαπωνική έκφραση, που σημαίνει «μαλακή – συμβατή τέχνη». Αυτός ο περίεργος τίτλος προκύπτει επειδή οι κλασσικές τεχνικές Ju Jitsu χρησιμοποιούν τη δύναμη του αντιπάλου εναντίον του. Ο αντίπαλος σπρώχνει, αλλά αντί να σπρώξεις πίσω κι εσύ, απλά πηγαίνεις μαζί του (συμβιβάζεσαι με αυτό που κάνει), και τον τραβάς μαζί σου, βάζοντας τον αντίπαλο στο δικό σου παιχνίδι. Η χρήση της δύναμης με αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεστε στην ανώτερη δύναμη για να κερδίσετε.


Το Ju Jitsu χρησιμοποιεί κτυπήματα για να αποδυναμώσει και αποσυντονίσει τον αντίπαλο, ρίψεις για να τον βγάλει εκτός ισορροπίας, συγκρατήσεις για να τον κρατήσει κάτω ακινητοποιημένο και κλειδώματα για να τον ελέγξει, μέσω μόχλευσης που εφαρμόζονται στις αρθρώσεις. Διδάσκει επίσης όλες τις αντιτιθέμενες κινήσεις σε όλες αυτές τις ποικίλες επιθέσεις, ώστε να μάθετε πώς να αποκρούετε τα κτυπήματα του αντιπάλου, πώς να τον εμποδίσετε να σας ρίξει κάτω και πώς να ξεφύγετε από τα κλειδώματα και τις συγκρατήσεις του.


Η καταγωγή του Ju Jitsu, ανάγεται πολύ παλιά στην φεουδαρχική Ιαπωνία, στην κάστα των πολεμιστών samurai. Είναι η τέχνη του πολέμου και ειδικά η τέχνη του αφοπλισμού και της επιβολής στον αντίπαλο. Είναι συνδεδεμένη με την τέχνη του σπαθιού καθώς πολλές κινήσεις στηρίζονται στην τεχνική του σπαθιού ή του αφοπλισμού του, στις επιθέσεις με σπαθί από τον αντίπαλο. Ταυτόχρονα όμως μέσα από την εκπαίδευση, το Ζου Ζίτσου περνάει διάφορα νοήματα στον εκπαιδευόμενο, ο οποίος κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του βιώνει συνειδησιακές καταστάσεις που τον βελτιώνουν τόσο στο σωματικό, αλλά και το συναισθηματικό και διανοητικό επίπεδο. Το Ju Jitsu ήταν και είναι, Μάχη Επιβίωσης. Αυτό δείχνει το ιστορικό αρχείο. Μπορεί να μεταφέρεται σαν «ευγενική τέχνη» και είναι, καθώς ο έλεγχος η υποταγή, η θανάτωση ή ο βαρύς τραυματισμός του αντιπάλου, είναι στα χέρια και την νοητική κατάσταση του αμυνόμενου. Έτσι ανάλογα τον λόγο που μας επιτίθεται ο αντίπαλος, μπορούμε να του προξενήσουμε και την αντίστοιχη βλάβη.


To Ζου Ζίτσου, είναι η μοναδική μορφή μάχης τόσο πολλών ετών η οποία διατηρείται ζωντανή. Δηλαδή δεν έχει πάψει να καλλιεργείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που εμφανίστηκε. Είναι η μόνη ζωντανή μορφή μεθοδικής εξάσκησης, που είναι αποδεδειγμένη στα πεδία των μαχών. Από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι η αξία της, όσον αφορά την αυτοάμυνα, είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη!

Εφόσον οι καταστάσεις και οι καιροί έχουν αλλάξει, το Ζου Ζίτσου σαν τέχνη, έχει προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει, τις νέες προκλήσεις.

Το Ζου Ζίτσου που διδάσκεται μέσα από την παγκόσμια ομοσπονδία – World Ju Jitsu Federation - WJJF και το Ελληνικό δίκτυο που την αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα, προέρχεται από πολλά και απ όλο τον κόσμο συστήματα μαχητικών τεχνών, διατηρώντας την Ιαπωνική παράδοση της μαχητικής τέχνης έως και τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα αυτοάμυνας. Έτσι λοιπόν, είτε ενδιαφέρεται κανείς για τα κλασικά ένοπλα συστήματα μάχης, είτε για ένα στυλ σύγχρονης αυτοάμυνας, το συγκεκριμένο Ζου Ζίτσου της WJJF, θα εκπληρώσει επάξια τους στόχους σας. Καμία άλλη μαχητική τέχνη δεν μπορεί να προσφέρει τόση μεγάλη ποικιλία τεχνικών και εφαρμογών, όπως το Ju Jitsu – WJJF.

Ωστόσο ο δρόμος προς την αριστεία στην τέχνη του Ζου Ζίτσου είναι μακρύς και σκληρός, που έχει μεγάλες απαιτήσεις τόσο στο σώμα, όσο και το μυαλό του μαθητή. Η φυσική κατάσταση έρχεται μέσα από την πρακτική, αλλά η διανοητική και ψυχική ανάπτυξη, είναι κάτι πιο πολύπλοκο να αναπτυχθεί.


Α. Η πρακτική στο Ζου Ζίτσου απαιτεί υπομονή και επιμονή – να συνεχίσει κάποιος να εργάζεται στις τεχνικές μέχρι να τις κάνει όπως πρέπει.

Β. Tο Ζου Ζίτσου απαιτεί μια πραγματική ταπεινοφροσύνη που έρχεται μόνο μέσω της αυτογνωσίας. Με κάθε τρόπο να είστε μέτρια ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας για την επίτευξη του προτύπου που κατακτήσατε, αλλά ποτέ να μην είστε ζηλόφθονοι ή περιφρονητικοί για το επίπεδο των άλλων.

Γ. Tο Ζου Ζίτσου απαιτεί από τους μαθητές να έχουν ένα μυαλό που να εξετάζει και να ερευνά προσεκτικά τι διδάσκεται. Να μην προσπαθεί να αντιγράψει αυτά που βλέπει από τον δάσκαλο, αλλά να καταλαβαίνει τι βλέπει επίσης, καθώς η γνώση είναι αυτή που επιτρέπει να αναπτύξει την πρακτική του στην τέχνη.


2. World Ju Jitsu Federation


Η παγκόσμια ομοσπονδία Ζου Ζίτσου – WJJF, αντιπροσωπεύει 45 σχεδόν χρόνια ύπαρξης. Αυτό σημαίνει κάτι παραπάνω από 4 δεκαετίες μελέτης, ανάπτυξης και εμπειρίας τόσο στις τεχνικές της τέχνης του Ζου Ζίτσου, αλλά και στον τρόπο διδασκαλίας τους. Η WJJF, ιδρύθηκε το 1976 από τον Βρετανό δάσκαλο Robert Clark.


Η WJJF είναι αφοσιωμένη στην τέχνη του Ζου Ζίτσου, στο να συνεχίσει την τεχνική ανάπτυξη του και να την διδάξει σε όλους όσους έχουν την θέληση να μάθουν. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτές τις δεσμεύσεις! Από τις μικρές παιδικές ηλικίες και τους έφηβους μέχρι ενήλικες αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Η WJJF ανοίγει τις πόρτες της για όλους! Είτε ψάχνεται να βελτιώσετε τις μαχητικές σας ικανότητες, είτε αναζητάτε μια ρεαλιστική αυτοάμυνα ή προσπαθείτε να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση σας, το σύστημα της WJJF μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις σας και να σας βοηθήσει να γνωρίσετε τις ανάγκες σας ή τις ανάγκες των αγαπημένων σας προσώπων και κυρίως των παιδιών, από την ηλικία των 4 ετών και άνω.


– Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος –