Ελληνικό Δίκτυο Ju Jitsu

- Επιλέγοντας τη σχολή σας -

Το να επιλέξετε την σχολή για να ξεκινήσετε την προπόνηση σας στο ζου ζιτσου, είναι το πιο σημαντικό βήμα που θα κάνετε στην εκπαιδευτική σας καριέρα. Διαλέξτε την λάθος σχολή και πιθανώς πολλά χρόνια σκληρής προσπάθειας από μέρους σας, θα πάνε κυριολεκτικά χαμένα. Διότι οι σχολές ζιου ζιτσου δεν είναι όλες καλές, δυστυχώς.


Οι κρατικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα, διαχειρίζονται αθλήματα και όχι τέχνες και δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο κρατικό νομικό πλαίσιο για τις τέχνες οι οποίες δεν στηρίζονται μόνο στο άθλημα. Έτσι στον χώρο της μαχητικής τέχνης – σχετικά με το Ζου Ζίτσου – δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κάποια στάνταρς που να χαρακτηρίζουν τους επαγγελματίες εκπαιδευτές και να μπορέσει να βρει ο ενδιαφερόμενος, για να είναι σε θέση μετά να επιλέξει την κατάλληλη σχολή και εκπαιδευτή. Επίσης δεν υπάρχουν έγκυρα στυλ Ζου Ζίτσου, τα οποία να λειτουργούν κάτω από αναγνωρισμένες διεθνώς, παγκόσμιες ομοσπονδίες με αποδεδειγμένη ιστορική πορεία, στάνταρς και πρωτόκολλα, ώστε να εγγυούνται ασφάλεια, τεχνογνωσία και την εκπαιδευτική εμπειρία ενός στυλ Ζου Ζίτσου. Εάν Δεν είστε ήδη μέλος σε κάποια σχολή της WJJF, τότε ανακαλύψτε μία, από την διεύθυνση που αναγράφεται στην σελίδα των εκπαιδευτών του παρόντος ή το αντίστοιχο link. Εάν είστε μαθητής σε μια σχολή ζου ζίτσου, ελέγξτε εάν είναι μέλος στην ομοσπονδία της WJJF, ρωτώντας τον εκπαιδευτή εάν είναι αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος από την ομοσπονδία καθώς και με ένα τηλεφώνημα στο αρχηγείο της Ελλάδος για το εάν η σχολή, είναι αναγνωρισμένη και ενεργή, ώστε να είστε σίγουροι πως τηρούνται τα στάνταρ της WJJF.


α. Ποια είναι τα στάνταρ της WJJF όμως;


1. Ο εκπαιδευτής έχει περάσει την απαραίτητη τεχνική εκπαίδευση, ώστε να γνωρίζει τις τεχνικές του Ζου Ζίτσου, έχει πιστοποιηθεί, δίνοντας εξετάσεις για τον βαθμό της Μαύρης Ζώνης που κατέχει.

2. Έχει περάσει το αντίστοιχο camp εκπαιδευτών της WJJF – Hellas, και είναι σε θέση να διδάξει το συγκεκριμένο στυλ.

3. Έχει πληρώσει τις απαραίτητες οικονομικές απαιτήσεις ώστε ο σύλλογος του κάθε εκπαιδευτική χρονιά να είναι ενεργός και να μπορεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες της ομοσπονδίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

4. Ανανεώνει την άδεια μέλους και άδεια διδασκαλίας προς την παγκόσμια ομοσπονδία, το οποίο αυτόματα σημαίνει ότι εμπλουτίζει τις γνώσεις του στο Ζου Ζίτσου με τις νέες τεχνικές, προπονητικές μεθόδους και εξακολουθεί να προωθεί τις αξίες τις οποίες ακολουθεί η ομοσπονδία από το 1976.

5. Έχει πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένους φορείς, έχοντας περάσει την ανάλογη εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών και ανανεώνει κάθε 1 ή 2 χρόνια την πιστοποίηση του.

6. Έχει περάσει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση συμπλήρωσης των ανάλογων εντύπων και ερωτηματολογίων, τα οποία θα χρησιμοποιεί στην σχολή του από το δίκτυο της WJJF – Hellas, ώστε να είναι σε θέση να διακρίνει εγκαίρως τυχόν προβλήματα και να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του νέου μέλους, ώστε να μην ασχολείται στο μέλλον με γραφειοκρατικά θέματα και να αφοσιωθεί στην εκπαίδευση του.

7. Η σχολή με την οικονομική καταβολή της εγγραφής του μαθητή, τον προμηθεύει με το προσωπικό του βιβλιάριο (budo pass), μέσα στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι προαγωγές του, τα σεμινάρια, η συμμετοχή του σε δραστηριότητες, οι ιατρικές του εξετάσεις κ.α. τα οποία θα τον συνοδεύουν πάντα και θα αποτελούν ένα βιογραφικό με τις περγαμηνές του, το οποίο θα είναι αναγνωρίσιμο σε όλο τον κόσμο της WJJF, και της κοινότητας των μαχητικών τεχνών γενικά.


Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει 1 ή 2 δοκιμαστικές προπονήσεις προτού αποφασίσει να γραφτεί σε μια σχολή της WJJF, καταβάλλοντας το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ για κάθε μάθημα, το οποίο τυπικά στις περισσότερες σχολές διαρκεί από 1 έως μιάμιση ώρα. Μόνο οι σχολές οι οποίες πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να είναι μέλη της WJJF. Μια σχολή η οποία γίνεται μέλος της WJJF, αναγράφεται πέρα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Δικτύου, και στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας.


β. Ένδυση


Δεν είναι ανάγκη να αγοράσει το νέο μέλος την στολή του αμέσως με την εγγραφή του σε μια σχολή της WJJF. Ένα μπλουζάκι απλό, και μία φόρμα μπορεί κάλλιστα να είναι το κατάλληλο ντύσιμο για να ξεκινήσετε την προπόνηση σας στο Ζου Ζίτσου για τον 1ο μήνα. Μετά θα πρέπει να αγοράσετε την κατάλληλη στολή της WJJF του Ελληνικού δικτύου, παραγγέλλοντας την από τον εκπαιδευτή της σχολής. Η στολή έχει συγκεκριμένα στάνταρ τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της προπόνησης. Απαγορεύεται να φοράει ο μαθητής στολή η οποία προέρχεται από άλλο στυλ μαχητικής τέχνης.

Πλένετε την στολή σας κάθε βδομάδα. Αυτό θα διατηρεί την στολή σας καθαρή και θα δείχνει ότι έχετε τον κατάλληλο χαρακτήρα για εξάσκηση στο Ζου Ζίτσου. Το να είναι κάποιος ατημέλητος, βρώμικος και χωρίς να φροντίζει για την προσωπική του υγιεινή, δείχνει κακό χαρακτήρα και δεν αρμόζει να ανήκει στην οικογένεια του Ζου Ζίτσου, διότι θα γίνεται δυσάρεστος στους υπόλοιπους μαθητές της σχολής.


γ. Σύστημα Ταξινόμησης (προαγωγής ζωνών)


Οι ικανότητες στο Ζου Ζίτσου μαθαίνονται μέσω μιας κλίμακας εξέλιξης που είναι γνωστή ως σύστημα ταξινόμησης. Το σύστημα βαθμολόγησης μετρά την πρόοδό σας και υποδεικνύει το επίπεδο δεξιοτήτων που έχετε φτάσει με τις ζώνες χρώματος, τα πιστοποιητικά και τις καταχωρήσεις στο budo pass σας.


Το παρακάτω σύστημα ζωνών εξηγεί την κλιμακωτή πρόοδο που μπορείτε να έχετε στο Ζου Ζίτσου της WJJF:

Λευκή - Λευκή /Κίτρινη – Κίτρινη - Πορτοκαλί – Πράσινη – Λευκή / Μπλε – Μπλε – Μωβ – Λευκή Καφέ – Καφέ – Μαύρη ζώνη 1 Νταν (2 νταν κ.ο.κ.).


Εξετάσεις γίνονται 2 φορές τον χρόνο σε γενικές γραμμές. Έτσι, φυσιολογικά κάποιος μπορεί να φτάσει το επίπεδο της Μαύρης Ζώνης σε 4-5 χρόνια.Πέρα από το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να δώσει κάποιος εξετάσεις για την επόμενη ζώνη, καθώς και τα απαιτούμενα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθήσει, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν και τα εξής σεμινάρια, ανάλογα με το επίπεδο που έχουν:


γ1. Ειδικό σεμινάριο κατάρτισης του δικτύου της WJJF


Αυτά τα σεμινάρια έχουν σκοπό να καλύπτουν θέματα που πολλές φορές δεν καλύπτονται στις προπονήσεις των σχολών και παρέχουν έξτρα πληροφορίες και τεχνικές εφαρμογές από το επίπεδο του καθενός. Μέσα από αυτά τα σεμινάρια παρακολουθείτε γενικά η πρόοδος των μαθητών των σχολών, από τον Τεχνικό Διευθυντή και αυτό τους βοηθάει να εξελιχθούν! Επίσης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίζονται τα μέλη και οι μαθητές από τις διάφορες σχολές του συστήματος. Τα σεμινάρια αυτά τα διδάσκει ο Αντιπρόσωπος του Ελληνικούς δικτύου της WJJF, Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για το τεχνικό πρόγραμμα. Ανά ζώνη λοιπόν πρέπει να παρακολουθούν τα εξής:


Για Κίτρινη Ζώνη – τουλάχιστον 1 σεμινάριο τον χρόνο

Για Πορτοκαλί Ζώνη – 1

Για πράσινη ζώνη – τουλάχιστον 2

Μπλε – Άσπρη – 3

Μπλε – 3

Μωβ – 4

Καφέ – Άσπρη – 4

Καφέ – 5

Μαύρη Ζώνη και άνω – 6


Τα ειδικά σεμινάρια γίνονται σχεδόν κάθε μήνα και πραγματοποιούνται 8-10 μέσα στο εκπαιδευτικό έτος. Κάθε σχολάρχης μπορεί να διοργανώσει το ειδικό Σεμινάριο στη σχολή του, για τους μαθητές του, καλώντας τον Αντιπρόσωπο του δικτύου.


γ2. Ετήσιο Σεμινάριο


Το ετήσιο σεμινάριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να το παρακολουθήσουν όλοι, εκπαιδευτές και μαθητές, καθώς διδάσκουν εκτός από τον επικεφαλή εκπαιδευτή του δικτύου και άλλοι υψηλόβαθμοι – πιστοποιημένοι εκπαιδευτές. Είναι και αυτό ένα από τα ειδικά σεμινάρια, αλλά σε αυτό θα πρέπει να έχει κάποιος πολύ καλό λόγο για να μην το παρακολουθήσει. Το ετήσιο σεμινάριο είναι μια ευκαιρία για όλες τις σχολές να δείξουν την δύναμη του δικτύου!


γ3. Διεθνή σεμινάρια


Αυτά πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ή κάθε 2 χρόνια. Κι εδώ η συμμετοχή όλων των μελών του δικτύου, εκπαιδευτές και μαθητές, κρίνεται απαραίτητη, καθώς τους δίδεται η ευκαιρία να διδαχθούν από εκπαιδευτές του αρχηγείου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, από την Αγγλία αλλά και από άλλες χώρες.


γ4. Άλλες δραστηριότητες (υπό προϋποθέσεις)


γ5. Διαγωνισμός τεχνικών Ζου Ζίτσου, όπλων και Randori - Goshin Jutsu


Οι διαγωνισμοί αυτοί, δεν αποτελούν υποχρεωτική διαδικασία, είναι όμως μια διαδικασία όπου όποιο μέλος συμμετέχει η εξέλιξη του είναι σημαντική, καθώς εκτός του ότι βιώνει μια εξαιρετική εμπειρία, συμμετέχει στην εικόνα του Ζου Ζίτσου προς τα έξω. Βάζει δλδ το δικό του στίγμα, την δική του προσπάθεια ώστε ο κόσμος που θα παρακολουθήσει να πάρει μια εικόνα για το Ζου Ζίτσου. Για να συμμετέχει κάποιος μαθητής, θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί ανάλογα από τον εκπαιδευτή του, να γνωρίζει καλά τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα και φυσικά να γνωρίζει καλά τις τεχνικές που θα επιδείξει ανάλογα με τον βαθμό του. Οι διαγωνισμοί αυτοί είναι ανοικτοί και για τους εκπαιδευτές και πραγματοποιούνται μία φορά τον χρόνο σε Εθνικό επίπεδο και άλλες 2-3 φορές σε διασυλλογικό. Τα μέλη που συμμετέχουν κερδίζουν μετάλλιο, έπαθλα αναμνηστικά και κύπελλα. Ο διαγωνισμός αποτελείται από επίδειξη τεχνικών Ζου Ζίτσου, μέσα από το syllabus, Αντιμετώπιση πολλών αντιπάλων (άοπλων ή ένοπλων), Σειρές τεχνικών Ζου Ζίτσου (kata 2 αντιπάλων) και φόρμες – kata Kobujutsu.γ6. Οι εξετάσεις σε κάθε σχολή γίνονται από τον Εθνικό Τεχνικό διευθυντή και αντιπρόσωπο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ή και από διορισμένους εξεταστές του Ελληνικού δικτύου, μαζί με τον εκπαιδευτή της σχολής που ανήκει ο μαθητής.


Οι έγχρωμες ζώνες δίνουν εξετάσεις στη σχολή που ανήκει ο κάθε μαθητής, αλλά όλες οι Μαύρες Ζώνες είναι υποχρεωμένες να δώσουν εξετάσεις μόνο στο αρχηγείο της WJJF στην Ελλάδα και για το 4ο Νταν και άνω, στο αρχηγείο της WJJF, στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. Για να δώσει κάποιος μαθητής εξετάσεις στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει να:


• Έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό μαθημάτων

• Έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό σεμιναρίων – ειδικών μαθημάτων

• Έχει ανανεωμένο για την εκπαιδευτική χρονιά που διανύει, budo pass

• Έχει στολή προδιαγραφών του δικτύου ή της WJJF

• Έχει τον απαιτούμενο αριθμό και τύπο σημάτων στην στολή ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει


– Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος –