Ελληνικό Δίκτυο Ju Jitsu

- Εθιμοτυπία/Κανόνες της WJJF -

1. Εθιμοτυπία


Η πρακτική του Jiu Jitsu αρχίζει και τελειώνει με ευγένεια. Εάν δεν σέβεσαι τον δάσκαλό σου, τότε πώς μπορείς να σεβαστείς τον εαυτό σου και την εκμάθηση κάτω από αυτόν; Αν δεν σέβεσαι τους συναδέλφους σου, πώς μπορείς να περιμένεις να εκπαιδευτούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μαζί σου;

Η επιμονή σε έναν μόνο τύπο ομοιόμορφου ju jitsu gi (στολής) και τα συγκεκριμένα εμβλήματα στην στολή, εξασφαλίζει ότι δεν εισέρχονται κοινωνικές διακρίσεις στην αίθουσα εκπαίδευσης. Όλοι φαίνονται το ίδιο και όλοι αντιμετωπίζονται το ίδιο - με ευγένεια. Δεν είναι μόνο αυτή η ευγένεια που εκφράζεται με τη μορφή της ευγενικής προσοχής σε αυτό που λέει ο δάσκαλος, εκφράζεται επίσης μέσω της υπόκλισης (Rei).


Όταν κανείς δεν είναι στην αίθουσα προπόνησης καθώς εισέρχεστε, πατήστε στην είσοδο και κοιτάξτε το κέντρο της αίθουσας. Βάλτε τις πτέρνες μαζί, και τα χέρια σας στο μπροστινό μέρος των μηρών σας. Αυτή η στάση είναι γνωστή ως "στάση προσοχής". Στη συνέχεια, εκτελέστε μια υπόκλιση. Εάν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στην αίθουσα προπόνησης, τότε υποκλιθείτε προς τον ανώτερο βαθμό. Μην χαμηλώνετε πάρα πολύ μακριά, απλά κλίνετε το πάνω μέρος του σώματος σας προς τα εμπρός. Κάντε την υπόκλιση ομαλά. Ξεκουραστείτε στο κατώτερο σημείο για μια μέτρηση των δύο πριν την ισορροπία πάλι. Όπως αρμόζει στον σπουδαστή της οποιασδήποτε αληθινής μαχητικής τέχνης, θα πρέπει πάντα να είστε επιφυλακτικοί για την επίθεση - έτσι μην κοιτάτε ποτέ κάτω στο πάτωμα καθώς υποκλίνεστε.


Αφού κάνετε υπόκλιση, μπορείτε να μπείτε στην αίθουσα εκγύμνασης. Υπόκλιση κάνετε επίσης όταν φεύγετε από την αίθουσα, ακόμα κι αν αυτό είναι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η τάξη συγκαλείτε από ένα ανώτερο μέλος και οργανώνεται σε γραμμές σύμφωνα με τον βαθμό - ζώνη. Οι στολές και οι ζώνες τακτοποιούνται γρήγορα μέχρι να είναι καλά δεμένες επάνω μας.


Ξεκινάμε σε στάση προσοχής
Κράτα την πλάτη σου ίσια καθώς γονατίζεις με το αριστερό σου γόνατο στο τατάμι.
Χαμήλωσε και το δεξί γόνατο και κάτσε πίσω στους κουτουπιέδες σου. Οι αστράγαλοι τώρα είναι σε πλήρη διάταση. Η ελαστικότητα των αστραγάλων σου μπορεί να σε ενοχλεί τον πρώτο καιρό αλλά θα ξεπεραστεί σύντομα και θα αποκτήσουν ευλυγισία που είναι καλή και για την προπόνηση.
Γλίστρησε τα χέρια σου μπροστά και ακούμπησε τις παλάμες στο τατάμι. Λύγισε τους αγκώνες σου και γύρε μπροστά απαλά, αλλά πάντα κράτα το βλέμμα σου προς τον δάσκαλο.
Κράτα αυτή την πόζα για λίγο και μετά γύρνα αργά στην αρχική καθιστή θέση.
Επέστρεψε στην αρχική όρθια θέση σηκώνοντας πρώτα το αριστερό γόνατο και μετά το δεξί από το τατάμι. Στάσου όρθιος με τα πόδια ενωμένα και εκτέλεσε άλλη μια υπόκλιση από την όρθια θέση.

Εάν χάσεις το εναρκτήριο τελετουργικό που περιγράφεται παραπάνω, τότε μείνε στην είσοδο και περίμενε να σε καλέσει στο τατάμι ο δάσκαλος. Πήγαινε κάνε το ζέσταμά σου σε μια γωνία της αίθουσας δίχως να ενοχλείς το μάθημα και μετά εκτέλεσε την καθιστή υπόκλιση. Μείνε στην καθιστή θέση μέχρι να σε φωνάξει ο δάσκαλος στο μάθημα.


Δείχνε ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάει ο δάσκαλος και μην ακουμπάς σε τοίχους ή ξαπλώνεις στο πάτωμα.


Όταν ο δάσκαλος διδάσκει μια τεχνική, να είσαι σίγουρος ότι παρακολουθείς την επίδειξη της καθαρά κι από κοντά. Ρώτα ότι θέλεις, όταν ο δάσκαλος το επιτρέπει, αλλιώς μην διακόπτεις το μάθημα. Εάν ο δάσκαλος σας διαλέξει για να επιδείξει μια τεχνική, μην κάνεις παρατηρήσεις και μην μετακινείσαι δίχως άδεια. Εάν για κάποιον λόγο σας πει να κάτσετε στην άκρη, καθίστε αμέσως σε καθιστή θέση μαζεύοντας τα πόδια σας χωρίς να δημιουργούνται εμπόδια. Μην σχολιάζετε την τεχνική δυνατά με τον συναθλητή σας και κάνετε την εξάσκηση σας μόνο σε αυτό που σας έχει επιδείξει ο δάσκαλος.


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει εσείς ή ο καλεσμένος σας να περπατάτε στο τατάμι με παπούτσια! Περπατάτε γύρω από το τατάμι ή αφήστε τα παπούτσια σας έξω από την εκπαιδευτική αίθουσα. Μην καπνίζετε, μην πίνεται, μην τρώτε και μην μιλάτε δυνατά, μέσα στην εκπαιδευτική αίθουσα.


Η πρακτική εξάσκηση στο Ju Jitsu, σας εμπλέκει σε μια πολύ κοντινή επαφή με άλλα πρόσωπα, οπότε η υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Δέστε τα μακριά μαλλιά με ένα ελαστικό κορδόνι, καθώς και τα πλαστικά ή μεταλλικά αντικείμενα επάνω μας, κατά την προπόνηση είναι πολύ επικίνδυνα. Σκουλαρίκια, δακτυλίδια και άλλα κοσμήματα, θα πρέπει να αφαιρούνται κατά την διάρκεια του μαθήματος και να φυλάσσονται. Γυαλιά δε θα πρέπει να φοριούνται παρόλα αυτά φακοί επαφής είναι δυνατοί αλλά με δική σας ευθύνη. Διατηρείτε τα νύχια ποδιών και χεριών κοντά και καθαρά.


2. WJJF Κανονισμοί


Διαβάστε και απομνημονεύστε τους παρακάτω κανονισμούς, καθώς ισχύουν σε όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της WJJF, παγκόσμιας ομοσπονδίας, σε όλο τον κόσμο:


1. Ο εκπαιδευτής ενδιαφέρεται για την ασφάλεια σας και την σωστή εκτέλεση της τεχνικής. Υπακούστε τις οδηγίες του, ανά πάσα στιγμή.

2. Οι μαθητές μπορούν να εισέλθουν και εξέλθουν από το τατάμι, μόνο με την άδεια του εκπαιδευτή.

3. Οδηγίες μπορούν να δοθούν μόνο υπό την άμεση επίβλεψη ενός κατάλληλα ειδικευμένου και πιστοποιημένου προπονητή WJJF.

4. Προαγωγικές εξετάσεις μπορούν να λάβουν μέρος μόνο υπο την επίβλεψη του Εθνικού τεχνικού εκπαιδευτή ή από εξουσιοδοτημένους εκπαιδευτές.

5. Τεχνικές στραγγαλισμού ή πνιγμού δεν πρέπει να εξασκούνται παρά μόνο υπο την επίβλεψη του εκπαιδευτή.

6. Τα μέλη της WJJF, δεν θα πρέπει να κάνουν κακή χρήση της γνώσης τους στο Ju Jitsu.

7. Οι τεχνικές του Ju Jitsu, δεν θα πρέπει να επιδεικνύονται έξω από την εκπαιδευτική αίθουσα.

8. Τα μέλη της WJJF, δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε οργάνωση ή event Ju Jitsu, χωρίς προηγούμενη άδεια από την WJJF.

9. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε οποιαδήποτε αίθουσα εκπαίδευσης στην WJJF.

10. Παπούτσια δεν θα πρέπει να φοριούνται στην αίθουσα εκπαίδευσης.

11. Οποιοσδήποτε τραυματισμός ή ενόχληση κατά την διάρκεια του μαθήματος, θα πρέπει να αναφέρονται στον εκπαιδευτή της σχολής.

12. Η WJJF διατηρεί το δικαίωμα να τερματίσει την ιδιότητα μέλους οποιουδήποτε ατόμου το οποίο θεωρεί ακατάλληλο για κατάρτιση πολεμικής τέχνης.

13. Η παραβίαση οποιουδήποτε από αυτούς τους κανόνες καθιστά ένα μέλος υπεύθυνο για πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την απέλαση από την WJJF.


– Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος –