Ελληνικό Δίκτυο Ju Jitsu

- Kobujutsu -

Kobujutsu είναι Ιαπωνικός όρος που σημαίνει «παλιές πολεμικές τέχνες», αναφερόμενος στις ανατολικές πολεμικές τέχνες και την εξάσκηση σε ασυνήθιστα όπλα. Υπάρχει και ο όρος Kobudo, που περιγράφει το ίδιο και σημαίνει «παλιός πολεμικός τρόπος». Οι δύο πρακτικές είναι σχεδόν διακριτές μεταξύ τους, οι κυριότερες διαφορές είναι ότι το kobujutsu σας διδάσκει πώς να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τα όπλα για μάχη, ενώ το kobudo σας διδάσκει πώς να είστε πιο αυτοδιάκριτος άνθρωπος μέσα από την εξάσκηση με τα όπλα. Οι μέθοδοι μοιάζουν αρκετά, ενώ οι στόχοι είναι διαφορετικοί.


Ιστορία: Έως και τις αρχές του 17ου αιώνα, όταν η νήσος της Οκινάβα ήταν προσκολλημένη στην Ιαπωνική κυριαρχία, αναπτύχθηκε εκει μια τοπική στρατιωτική παράδοση, που ήταν βασισμένη σε μια μείξη των ιθαγενών, Κινεζικών και Ιαπωνικών συστημάτων μάχης. Το 1470 με ένα βασιλικό διάταγμα στην Οκινάβα, όπου απαγόρευε όπλα σε όλους εκτός από τους αξιωματικούς του βασιλιά, ξεκίνησαν να ξεπροβάλουν κάποια ασυνήθιστα συστήματα μάχης, τόσο άοπλα, όσο και ένοπλα, με συγκαλυμμένα όπλα. Έτσι οι αγρότες εκείνης της εποχής – και με την αστυνομία να μην μπορεί να τους προστατεύσει αποτελεσματικά – ανέπτυξαν τις δικές τους τοπικές μορφές αυτοάμυνας και μάχης, χρησιμοποιώντας εργαλεία της δουλειάς τους για όπλα.
Οι δεξιότητες στην χρήση των όπλων αυτών αναπτύχθηκαν μέσω της παράδοσης, μιας παράδοσης που διατηρείτε μέχρι σήμερα. Ένα διακριτό μέρος αυτής της παράδοσης είναι η εξάσκηση σε συγκεκριμένες σειρές τεχνικών εφαρμογών με τα όπλα, τα λεγόμενα Kata. Τα όπλα αυτά, είναι τα εξής:


1. Bo – long staff
2. Jo - staff
3. Tonfa – Rice grinder handles
4. Νunchaku – Rice Flail
5. Kama – small scythe
6. Sai – three pronged weapon


ενώ έχουν προστεθεί στην εκμάθηση και τα Ιαπωνικά όπλα:


7. Naginata - curved blade long pole
8. Boken – wooden sword
9. Katana - Sword


Η εκπαίδευση στο Kobujutsu, αποτελεί υψηλού επιπέδου περγαμηνή για τους σπουδαστές του. Εκτός από τους βασικούς χειρισμούς του κάθε όπλου η εκπαίδευση διακρίνεται σε
Φόρμες – Kata
Μαχητικές εφαρμογές – Applications
Χειρισμούς εναντίον άοπλων αντιπάλων
Χειρισμούς εναντίον ένοπλων αντιπάλων είτε με ίδιο, είτε με διαφορετικό όπλο.


Το Kobujutsu της World Ju Jitsu Federation, περιλαμβάνει συνολικά 20 kata – φόρμες με τα παραπάνω όπλα και περισσότερες από 50 τεχνικές εφαρμογές μάχης. Καταλαβαίνει κανείς ότι, το ένοπλο μέρος του syllabus, είναι από μόνο του μια ολοκληρωμένη ένοπλη πολεμική τέχνη. Κατά διαστήματα πραγματοποιούνται και σεμινάρια ανοικτά και σε σπουδαστές άλλων μαχητικών συστημάτων, όπου χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά, ώστε να μπορούν και άλλοι Martial Artists, να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.


Με αφορμή την τεχνογνωσία αυτή ιδρύθηκε και η Ελληνική Ένωση Kobujutsu, όπου ενσωματώνονται σωματεία και μεμονωμένοι σπουδαστές πολεμικών τεχνών, με σκοπό την καλλιέργεια και μελέτη κυρίως των μεθόδων της WJJF, αλλά και άλλων αντίστοιχων με τα όπλα, συστημάτων.


– Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος –